• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Науково-практична конференція для учнів Комарівського освітнього округу

Поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави, формувати національну свідомість школярів, виховувати патріотів, повагу до синів-героїв держави, любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності — ось основна мета науково-практичної конференції для учнів Комарівського освітнього округу, що пройшла на базі Прохорської ЗОШ. Конференція була присвячена подіям, які відбувалися 29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути.

Довгий час історія подій під Крутами залишалася поза увагою офіційної історіографії і обростала міфами і вигадками. Ось чому тема науково-практичної конференції «Багатовекторність поглядів на події під Крутами: очевидці, державні діячі, сучасні дослідники» була вибрана не випадково.

Що насправді відбувалося тоді, яке значення мали ті події для нашої історії та сучасності розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та політології Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Потапенко Максим Васильович.

Не менш цікавими та змістовними були повідомлення учнів дочірніх шкіл.

Так, учениця Берестовецької ЗОШ Роїк Анжела презентувала спогади безпосереднього учасника бойових дій командира Аверкія Гончаренка. Учень 11 класу Комарівської ЗОШ Марченко Юрій висвітлив історію вивчення подій під Крутами від радянської історіографії до сучасності. Учениця Красносільської ЗОШ Бабич Юлія повідомила про різні погляди науковців на події під Крутами. Кудлай Віталіна, представниця Прохорської ЗОШ, розповіла про те, як склалася подальша доля учасників бою під Крутами за дослідженнями сучасного київського історика Ярослава Юрійовича Тинченка.

Присутні також переглянули відеоролики про бій під Крутами, фото презентацію «Пам’ятай про Крути!» та прослухали пісні сучасних композиторів про згадані трагічні події.

В роботі конференції взяли участь вчителі історії Комарівської ЗОШ Кантур Ю. І., Оленівської ЗОШ – Шевлюга С. В., Берестовецької ЗОШ – Холманських Ю. В., Прохорської ЗОШ – Симоненко Ю. В. та Чикало Я. П.

В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім незначна. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це символ нескореного духу нашої нації, вірності і любові до рідної країни. Ми повинні про це пам’ятати!


Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi